სტატუსები – statusebi

სტატუსები – statusebi


სიყვარული მაცდურია ის აჯადობს სულს როდესაც შენ გინდოდა უბრალოდ გეთამაშა!

სტატუსები – statusebi

სტატუსები – statusebi


სიცოცხლეში დგება წუთები, რომ სულაც არ გინდა ცხოვრება არამედ გინდა იტირო და ძლიერ გიყვარდეს!

სტატუსები – statusebi

სტატუსები – statusebi


შენ ვარდი ხარ რომელიც ჩემ გულში ხარობს!

სტატუსები - statusebi

სტატუსები – statusebi


– ეს შეუძლებელია! – თქვა მიზეზმა.

– ეს უაზრობაა! – აღნიშნა გამოცდილებამ.

– ეს უსარგებლოა! – უარყოფდა სიამაყე.

– სცადე... – წასჩურჩულა ოცნებამ...

ბედნიერება

ბედნიერება (bedniereba)

ხელში რა გიჭირავს?
-ბედნიერება
-და რატომაა ასე ცოტა
-ის მარტო ჩემია, ნათელია და ლამაზი
-რა საოცარია
-გინდა ცოტა?
-მინდა
-ხელი გამომიწოდე, მოგცემ ცოტას
-ოი ეს რა თბილია
-მოგწონს?
-ძალიან... დიდი მადლობა
-ახლობლებს მადლობას არ ეუბნებიან
-რატომ
-იმიტომ რომ უსიტყვოდ ხვდებიან ყველაფერს
-სხვებს?
-სხვებს ეუბნებიან ისეთივე სხვები
-იცი, მე ცოტათი უკეთესად ვარ ბედნიერება რომ მიჭირავს ხელში
-ყოველთვის ასე ხდება
-და რომ ცოტას გავუნაწილო?
-შენ უფრო მოგემატება
-როგორ?
-თვითონაც არ ვიცი, უფრო დიდი და თბილიც ხდება
-ხელებს ხომ არ დავიწვავ?
-ხელებს შურზე და ბოროტებაზე დაიწვავ, ბედნიერებაზე არა
-იცი? მე ვიცი ვის გავუნაწილებ მას
-მე მოხარული ვარ ამით
-მაშინ
-სწორედ მაშინ შევხვდებით ერთმანეთს, გაუნაწილე ვისაც გინდა! ეს ხომ ძალიან ბევრ ადამიანს ჭირდება

სიყვარული ადამიანის უზენაესი მადლია


სიყვარული ადამიანის უზენაესი მადლია

(siyvaruli adamianis uzenaesi madlia)


სიყვარული... სიყვარული ადამიანის უზენაესი მადლია, ბუნებით მოვლენილი ბედნიერება, რომელსაც არა აქვს დასასრული, არა აქვს მიჯნა და ზღვარი, ბედნიერება სიყვარულის ყვავილია, მისი მოწყვეტა ძნელია, მაგრამ სიბნელე სუსტს ერევა, ძლიერ ნებისყოფას კი ართობს და აკავებს, უსიყვარულოდ არ არის ბედნიერება და არ აქვს აზრი ცხოვრებას, სიყვარულით ანთებული გული სძლევს ყოველგვარ დაბრკოლებას, სიყვარული დაუშრეტელი ნუგეშის წყაროა, რომელიც თან დაჰყვება ადამიანებს.
სიყვარული, ეს იმას ნიშნავს: ცოცხლობდე იმის სიყვარულით, ვინც გიყვარს.

ყველა შაქარი ერთნაირი როდია: გლუკოზა უკეთესია - Yvela shaqari ertnairi rodia:glukoza uketesia

დევისში, კალიფორნიის უნივერსიტეტის სწვალულები მივიდნენ დასკვნამდე, რომ ფრუქტოზის დიდი რაოდენობით გამოყენება უფრო საშიშია ორგანიზმისთვის, ვიდრე იმავე რაოდენობის გლუკოზის…
კერძოდ, ფრუქტოზის ბოროტად გამოყენება, უმეტესად, ხელს უწყობს გულსისხლძარღვთა დაავადებებისა და დიაბეტის განვითარებას.
გამოკვლევების ავტორებმა მძიმეწონიან, 32 მოხალისეს ურჩეს გამოეყენებინა ფრუქტოზის ან გლუკოზის საფუძველზე დამზადებული სასმელები. ექსპერიმენტის ბოლოს, ღვიძლის ფუნქციის არასასურველი ცვლილებები და ცხიმების დაგროვება გამოვლინდა მხოლოდ მათში, ვინც გამოიყენა სასმელები ფრუქტოზით.
“ეს იმაზე მიუთითებს, რომ არა მარტო ცხიმებია სხვა და სხვანაირი, არამედ ნახშირწყლებიც კი სხვა და სხვაა ჩვენს რაციონში” – ამტკიცებს დევისში კალიფორნიის უნივერსიტეტის პროფესორი, კვების საკითხების მკვლევერი, გამოკვლევის წამყვანი ავტორი პიტერ ხაველი.
მაგრამ, არ ღირს ამ ცოდნის გამოყენება ტკბილეულის არჩევის დროს პროდუქტების მაღაზიაში, რადგანაც გლუკოზის შემცველი მზა პროდუქტის პოვნა არც თუ ისე ადვილია, ძირითადად, მაღაზიებში იყიდება სახაროზის შემცველი პროდუქტები, რომლებშიც გლუკოზისა და ფრუქტოზის თანაფარდობა 50X50-ზეა ან სიმინდის ვეჟინი ფრუქტოზის მეტობით. კულინარები უპირატესობას ანიჭებენ ფრუქტოზას, იმიტომ რომ გლუკოზაზე ტკბილია.

იოგურტის ისტორია - Iogurtis istoria

ღატაკებისა და მეფეების საკვები

განსხვავების მიუხედავად, უცხო ქვეყანაში მოხვედრისას ადგილობრივი სამზარეულოს უამრავ ორიგინალურ, უცხო კერძს შორის აუცილებლად ვიპოვით ჩვენთვის კარგად ნაცნობ და თითქმის მშობლიურ იოგურტს. მისი ისტორია რამდენიმე საუკუნეს მოითვლის.

იოგურტს მეფეთა და ღატაკთა კერძს უწოდებდნენ. პირველად ეს კერძი მოიხსენიება ჩვენს წელთ აღრიცხვამდე 6000 წლის წინ. რა თქმა უნდა, ადრე მას არა თუ სხვანაირად მოიხსენიებდნენ, სხვაგვარად ამზადებდნენ კიდეც.

იმ დროისთვის ინდოეთის ტერიტორიაზე მცხოვრები ტომები რძეს შინ მოქსოვილი ქსოვილის საშუალებით წურავდნენ. რის შემდეგაც რძისგან იოგურტის მსგავს კერძს ამზადებდნენ. იმ შორეულ დროშიც იოგურტის სამკურნალო თვისებები არ წარმოადგენდა საიდუმლოს. ამიტომ მას მიირთმევდნენ როგორც დიდგვაროვნები, ასევე ღარიბებიც.

მაგალითად, საფრანგეთის მეფის ფრანსუა 1–ის კარზე საგანგებოდ ჰყავდათ თხისა და ცხვრის ჯოგი და თუ მისი აღმატებულება მოისურვებდა, ახალი იოგურტი მუდამ მზად ჰქონდათ. მეფის თანამედროვეთა მოგონებების შესახებ ცნობებს თუ ვენდობით, 1510 წლიდან მძიმე ავადმყოფობის გადატანის შემდეგ სამეფო კარის ექიმის რჩევით ფრანსუა 1–ის კვების რაციონში იოგურტი აუცილებელი კერძი იყო, რაც ჯანმრთელობის აღდგენის პირობად მიიჩნეოდა. საფრანგეთის მეფემდე ამ სასწაულთმოქმედ პროდუქტს სათანადოდ აფასებდნენ ბერძნები და რომაელები. როგორც დელიკატესი და ამავე დროს სამკურნალო საშუალება იოგურტი აუცილებლად ამშვენებდა ნებისმიერ სუფრას.

ბალკანელი ბაქტერიები

იოგურტის შექმნის შესახებ გავრცელებულ ლეგენდათა შორის ყველაზე დამაჯერებლად მიიჩნევა ვერსია იმის შესახებ, რომ ეს კერძი შეიქმნა სრულიად შემთხვევით, მომთაბარე ტომების მიერ, რომელთაც რძე გადაჰქონდათ თხის ტყავისგან დამზადებული ჭურჭლის საშუალებით. მოძრაობის დროს რძე გამუდმებით ინჯღრეოდა, სიცხისგან მალე მჟავდებოდა, პროცესს კი ასრულებდა ბაქტერიები,რომლებიც აღწევდა ჭურჭლის შიგთავსში. რა თქმა უნდა, იმ დროის იოგურტი გემოთი ძალიან განსხვავდებოდა ახლანდელისგან. თუმცა ეს პროდუქტი მაინც იოგურტის პირველსახედ ითვლება. თანდათანობით მისი მომზადების ტრადიციამ მთელი მსოფლიო მოიცვა, ყველა ხალხს თავისი წვლილი შეჰქონდა რეცეპტში.

თანამედროვე იოგურტის რეცეპტურასთან ყველაზე ახლოს ბალკანელები აღმოჩდნენ. სწორედ მათ საპატივცემულოდ დაერქვა ორ ”იოგურტულ” ბაქტერიას – Lactobacillus bulgaricus. რაც შეეხება თავად სიტყვას, ითვლება, რომ ის თურქული ენიდანაა ნასესხები (ის ორიგინალშიც ასე ჟღერს – «yogurt»).

სასარგებლო კარნახი

თუმცა თანამედროვე იოგურტებიდან ყველა როდის სასარგებლო. ყველაფერი მის შემადგენლობაზეა დამოკიდებული, რომელშიც მთავარი წილი რძეზე უნდა მოდიოდეს და იოგურტის განსაკუთრებულ ბაქტერიებზე, რომლებიც რძის მასას ასე ნაზსა და სასიამოვნოს ხდიან. ამ ბაქტერიების გარეშე მთელი თერაპიული ეფექტი ნულზე დადის და ის უბრალო გემრიელ დესერტად გადაიქცევა. როგორც წესი, ”კარგ” იოგურტს აქვს წარწერა «ცოცხალი» («live»), ხოლო მის ინგრედიენტებში დასახელებულია მასში აქტიურ ფორმაში არსებული ყველა ბაქტერიაა დასახელებული. მაგრამ თუ ისეთიმ იოგურტის გასინჯვა მოინდომეთ, რომელიც ყველაზე მეტად ჰგავს თავის თურქულ “დიდ ბაბუას”, საბერძნეთში უნდა გაემგზავრო. იქ იოგურტს უმატებენ ნაღებს – სისქისთვის და თაფლს – სიმჟავის კომპენსაციისთვის და ხავერდოვანი გემოსთვის.

მსოფლიოს საუკეთესო უნივერსიტეტების რეიტინგი - Mshoflioshi sauketeso universitetebis reitingi

ყოველკვირეულმა ”Times Higher Education”-მა, რომელიც ბრიტანული გაზეთ ”Times”-ის დამატებაა, მსოფლიოს უმაღლეს სასწავლებელთა ყოველწლიური რეიტინგი გამოაქვეყნა.

ამჯერად რეიტინგის შედგენისას 9386 მეცნიერისა და 3281 დამსაქმებლის აზრი გაითვალისწინეს.
აღსანიშნავია, რომ საუბარია მიღებული განათლების ხარისხზე და არა უნივერსიტეტთა კვლევით საქმიანობაზე.
რეიტინგში შეტანილ 200 უმაღლეს სასწავლებელს შორის პირველ 16 ადგილს ტრადიციულად ამერიკული და ბრიტანული სასწავლებლები იკავებენ.
პირველ ადგილს წელს, ისევე როგორც შარშან, აშშ-ის ჰარვარდის უნივერსიტეტი იკავებს.
მიუხედავად ამისა, ექსპერტთა აზრით, აშშ-ის, როგორც ”საუნივერსიტეტო ზესახელმწიფოს” სტატუსი, გასული წლებისგან განსხვავებით, აღარც ისე სარწმუნოა.
მსოფლიოს პრესტიჟულ უმაღლეს სასწავლებელთა რეიტინგში მოწინავე ადგილებს უფრო აზიური სასწავლებლები (ტოკიოს უნივერსიტეტი – 22-ე ადგილი, ჰონკონგის – 24-ე ადგილი) იკავებენ – წელს უკვე 32 ამგვარი სასწავლებელი გამოიკვეთა.

ქეი ეფ სი (KFC)

ქეი ეფ სი (KFC)-ცნობილი სახე რომელიც უნახავს 9 000 ქეი ეფ სის რესტორნის მომხმარებელს არის: კოლონელ ჰარლანდ სანდერსი . ადრინდელ დროში იგი იყო ჯარისკაცი, დაზღვევის აგენტი, ასევე გამყიდველი საკუთარი მშობლების ბენზინ გასამართ სადგურზე. როდესაც მან დაინახა რომ ხალხი იყო დაინტერესებული მისი გაკეთებული საჭმელებით მან გადაწყვიტა რომ გაეკეთებინა საკუთარი რესტორანი(პირველად აშშ _ში) 1950 წელს. მისი რესტორანი სარგებლობს ძალიან დიდი პოპულარობით, ხოლო კოლონელ ჰარლანდ სანდერსის ოთხმოცდამეათე დაბადების დღეს ესწრებოდა 35, 000 ადამიანი 1970 წელს.


Âñ¸ íåîáõîäìîå äëÿ äâèæêà DLE