საკმარისია ორი ცალი მწიფე ფეიხოა მიირთვათ და იოდის დღიურ მარაგს შეივსებთ. 100 გრამი რბილობი 40–დან 60 მგ–მდე ადვილად ათვისებად და წყალში ხსნად იოდის ნაერთებს შეიცავს, რაც სასიცოცხლოდ აუცილებელია მათთვის, ვისაც ფარისებურ ჯირკვალთან იოდის ნაკლებობით გამწვეული პრობლემები აქვს. იოდის გარდა, მეცნიერებმა ფეიხოაში კიდევ 90 სასარგებლო ნივთიერება (თითქმის ყველა ვიტამინი, უჯრედისი, პექტინი, ვაშლის ძმარი, შაქარი, მიკრო და მაკროელემენტები) აღმოაჩინეს. ის არ იწვევს ალერგიას და არომატული ნაყოფით პირის ჩატკბარუნება ყველას შეუძლია (გამონაკლისია ჰიპერთირეოზით დაავადებულები, რომლებისთვისაც იოდი უკუნაჩვენებია).
ფეიხოას შემადგენლობაში არსებული ეთერზეთები მას არამხოლოდ შესანიშნავ არომატს აძლევს, ასევე ვირუსებისგან იცავს. ზამთარში სასარგებლოა დაქუცმაცებული ნაყოფი შაქართან არეული (1:1). ასეთი ნარევი მინის ქილაში მაცივარში შეინახეთ და დღეში 2–3 სუფრის კოვზი ჭამეთ.
წყარო: sana.ge
|
|
|
|
|
|
|
|
|