საინტერესო ფაქტები შოკოლადზე - saintereso faqti shokoladze



• შავი (მწარე) შოკოლადის მოყვარულებს, კარიესი არ ემუქრებათ. კაკაოს ზეთი კბილებზე დამცავ ფენას ქმნის და კბილებს იცავს.

• შოკოლადი აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას ტვინში. შესაბამისად ხელს უწყობს აზროვნებისა და მეხსიერების გაუმჯობესებას.

• შოკოლადი ანტიდეპრესანტი საშუალებაა. ფსიქოლოგების აზრით, შოკოლადის მოყვარულები უფრო ნაკლებად იტანჯებიან დეპრესიით.

• შოკოლადს უსამართლოდ ადანაშაულებენ წონის მომატებაში. თუ თქვენ შავ შოკოლადს მიირთმევთ, არ გასუქდებით. წონაში მომატებას შოკოლადში შემავალი რძე და გლუკოზა იწვევს.

• შოკოლადი არაჩვეულებრივი საპროფილაქტიკე საშუალებაა გრიპისა და გაციების წინააღმდეგ. იგი აძლიერებს იმუნიტეტს.

• შავი შოკოლადი, ეს არის შოკოლადი რძის მინარევის გარეშე. ამერიკის კანონმდებლობით, შავ შოკოლადში სუფთა კაკაოს შემადგენლობის მინიმალური ზღვარი 15 %-ია, ხოლო ევროპული კანონმდებლობით, შავ შოკოლადში სუფთა შოკოლადის წილი 35 %-ზე ნაკლები არ უნდა იყოს.

• თეთრი შოკოლადი მზადდება კაკაოს ცხიმისა და კაკაოს ფხვნილისაგან.

• 1 კილოგრამი შოკოლადის დასამზადებლად 900 მდე კაკაოს მარცვალია საჭირო…

• მცენარის ბოტანიკური სახელი, რომლისგანაც იწარმოება შოკოლადი Theobramba cacao რაც ლათინურად “ღმერთების საჭმელს” ნიშნავს..

• პენიეთილენს და ამადამინს, რომლებსაც შეიცავს შოკოლადი, გააჩნიათ ანტიდეპრესანტული თვისება…

• პირველი შოკოლადის ფილა დაამზადეს მექსიკაში XVIII საუკუნეში…

• ყავის სამშობლოდ კაფფას პროვინცია ითვლება, რომელიც ეთიოპიის სამხრეთ-დასავლეთით მდებარეობს…

• შოკოლადი გამოიყენებოდა როგორც სასმელი, მხოლოდ მამაკაცებისთვის.

• შოკოლადის ჭამა დაიწყეს 1674 წელს, როდესაც პირველი შოკოლადის ნამცხვარი გამოაცხეს.

• შოკოლადის ჭამა წარმოშობს ბედნიერების განცდას, რადგან ის შეიცავს ჰორმონ phenylephylamine-ს, რომელსაც ტვინი გამოიმუშავებს სიყვარულის დროს.

• ამერიკელები ჭამენ შოკოლადს-საშუალოდ 1 ადამიანი 5.3კგ-ს წლის განმავლობაში.

• შოკოლადის მოყვარული ამერიკელების 71%-ს მოსწონს რძის შოკოლადი.

• ყველაზე მეტ შოკოლადს მიირთმევენ დანიაში-13.61კგ/ადამიანი წლის განმავლობაში.

• ქალების უმეტესობას, ვალენტინობის დღეს, მოსწონს ყვავილების ნაცვლად შოკოლადის მიღება საჩუქრად, განსაკუთრებით 50წელს გადაცილებულ მადნილოსნებს.

• კაკაოს კარაქის დნობის ტემპტერატურა დაბალია ადამიანის სხეულის ტემპერატურაზე, სწორედ ამიტომ დნება ის ჩვენს პირში.

• უკანასკნელი მონაცემებით ცნობილია, რომ შოკოლადს შეუძლია ქოლესტერინის დონისა და გულის დაავადებების რისკის შემცირება.

• რძიანი შოკოლადის ერთი წვეთი შეიცავს კოფეინის იმავე რაოდენობას, რასაც ერთი ჭიქა
































ტექსტის სანახავად გაიარეთ რეგისტრაცია.