ტკბილეულის სასარგებლო და საზიანო თვისებები



ტკბილეულის სასარგებლო და საზიანო თვისებები

(tkbileulis sasargeblo da saziano tvisebebi)

შოკოლადი ნახშირწყლების უმნიშვნელოვანესი წყაროა. ეს ნივთიერება აქტიურად მონაწილებს უჯრედული მემბრანის, სისხლის, ცილების, ჰორმონების „შენებაში¨ _ ყველაზე უფრო მნიშვნელოვანია შოკოლადში აღმოჩენილი ანტიოქსიდანტები _ ნივთიერებები, რომლებიც დადებითად მოქმედებენ იმუნურ სისტემაზე, ნივთიერებათა ცვლაზე.

ბავშვს სრულფასოვანი განვითარებისათვის ყოველდღიურად ესაჭიროება 30-40 გ. ტკბილი ნახშირწყალი, ეს დაახლოებით 2 ცალი კამფეტი, ზეფირი ან ნამცხვარია. მათი განაწილება იოლია, საუზმეზე ტკბილი ჩაი ან კაკაო, სადილის შემდეგ დესერტი. ვახშამმა აუცილებლად ტკბილეულის გარეშე უნდა ჩიაროს.

კამფეტში არსებული საქაროზა წარმოქმნის რძის მჟავას, რომელიც პირის ღრუში არსებულ ბუნებრივ მჟავე არეს ამაღლებს. თუ ტკბილეულს სადილზე ან სამხარზე მიირთმევთ, მაშინ პირის ღრუში დარჩენილი ნადები კბილებს დამანგრეველი საქაროზას მოქმედებისაგან დაიცავს. მაგრამ თუ კამფეტით პირი ჩაიტკბარუნეთ ჭამიდან დაახლოებით ერთი საათის შემდეგ, მაშინ კბილის მინანქარი დაუცველი რჩება და ჯანმრთელ კბილებს კარიესის საფრთხე დაემუქრებათ.

ტკბილეულის თავშეკავებული მიღება არღვევს ნივთიერებათა ცვლას. ღვიძლს დამატებით ტვირთავს, ხელს უწყობს გასუქებას.
































ტექსტის სანახავად გაიარეთ რეგისტრაცია.