პომიდორი - ვიტამინების საბადო



მიიჩნევენ, რომ მჟაუნმჟავას უხვი შემცველობის გამო, პომიდორი ძალიან მავნებელია სახსრებისთვის, ხოლო პოდაგრის შემთხვევაში მისი ჭამა საერთოდ არ შეიძლება. თუმცა მკვლევრებმა დაადგინეს, რომ მჟაუნმჟავა პომიდორში ათჯერ ნაკლებია, ვიდრე კარტოფილში და რვაჯერ ნაკლები, ვიდრე ჭარხალში.
ასე რომ, პომიდვრის მავნეობის ამბავი უფრო მითია, ხოლო ორგანული მჟავები, მათ შორის ლიმონისა, ვაშლისა და ღვინისა, არათუ სახსრების ანთებას არ იწვევს, არამედ, პირიქით, ნორმაში მოჰყავს ნივთიერებათა ცვლა.

რკინის უხვი შემცველობის გამო ძალიან სასარგებლოა პომიდორი სისხლნაკლებობის დროს. ერთადერთნი, ვინც მართლა არ უნდა მიირთვან პომიდორი, ის ადამიანები არიან, რომლებსაც ნაღველკენჭოვანი დაავადება აწუხებთ: ორგანულმა მჟავებმა შესაძლოა ნაღვლის ბუშტის სპაზმი გამოიწვიოს.

ტომატის წვენი ცე ვიტამინის ჰიპოალერგიულ წყაროდ მიიჩნევა. ის მდიდარია კალციუმით, კალიუმით, ნატრიუმითა და მაგნიუმით. ასევე უხვად შეიცავს ლიმონის, მჟაუნას, ვაშლის მჟავებს. ეს ვიტამინებით მდიდარი სასმელი ასტიმულირებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას, ამცირებს კიბოთი დაავადების რისკს, თრგუნავს ნაწლავებში მიმდინარე დუღილისა და ლპობის პროცესებს.

დიეტოლოგები ახალგამოწურული ტომატის წვენის სმას ურჩევენ ორსულებსა და მეძუძურ დედებს, ხოლო მათ, ვისაც ჭარბი წონა აწუხებს, რეკომენდაციას აძლევენ, ტკბილი, მაღალკალორიული წვენები პომიდვრის წვენით შეცვალონ.


წყარო: presa.ge
































ტექსტის სანახავად გაიარეთ რეგისტრაცია.