იმ ადამიანების რიცხვი, რომლებიც სიმსივნით იტანჯებიან, ბოლო დეკადების განმავლობაში, მსოფლიოს ზოგიერთ ნაწილში გასამმაგდა. ცნობილია, რომ საკვები და ცხოვრების სტილი, რომელსაც ჩვენ ვირჩევთ დიდ ზეგავლენას ახდენს, კიბოს გაჩენის რისკების შემცირებაში ან პირიქით კლებაში. გთავაზობთ მოკლე ჩამონათვალს იმ პროდუქტებისა, რომლებიც ჩვენ ორგანიზმზე ზეგავლენას ახდენს:
1. კარტოფილის ჩიფსები
ყველას გვიყვარს ჩიფსები, ისინი გემრიელი და კარგი საშუალებაა წახემსებისა, როცა გზაში ვართ ან რაიმეს მოსამზადებლად დრო არ გვაქვს. მიუხედავად ამისა, ისინი ორგანიზმისთვის საშუშ პროდუქტად ითვლება, შეიცავენ უამრავ კონსერვატებს, ხლოვნურ არომატიზატორებს, სოდას და მავნებელ ცხიმებს, რაც მოგვიანებით არტერიების დაბინძურებასა და გულის პრობლემებს იწვევს. ამავდროულად მაღალ ტემპერატურაზე მომზადებული ჩიფსები შეიცავენ “აკრილამიდებს”, რაც სიმსივნის წარმოქმნის ხელშემწყობი ნივთიერებაა.

2. გენეტიკურად მოდიფიცირებული საკვები
ნელ-ნელა, მაგრამ აშკარად, გეომოდიფიცირებული საკვები ჩანაცვლებას ახდენს ტრადიციულად მოყვანილი საკვების. გენეტიკურად მოდიფიცირებული ორგანიზმები შეიცავენ ქიმიურ დანამატებს, რომელიც ხილისა თუ ბოსტნეულის სწრაფ ზრდას უწყობს ხელს. დღესდღეობით ისინი ყველა საკვებში გვხვდება. მისგან თავის ასაშორებლად კი 2 გზა გაქვთ: მოიყვანოთ საკუთარი პროდუქცია, ბიოტექნოლოგიების გამოყენების გარეშე ან დააკვირდეთ პროდუქტის შეფუთვაზე წარწერას: “Certified Organic”, რაც მოწმობს, რომ პროდუქტი ნატურალური სახითაა მოყვანილი.

3. ბატიბუტი
“პოპკორნი” ყველაზე პოპულარული სასუსნავია ფილმების ყურებისას. მიკროტალღურად დამუშვებული პოპკორნი გავლენას ახდენს ნაყოფიერებაზე და ზრდის ღვიძლისა და პანკრეასის სიმსივნის გაჩენის რისკებს.

4. რაფინირებული შაქარი
რაფინირებული შქარი ასევე ზრდის კიბოს გაჩენის რისკებს. იწვევს ორგანიზმში შქრის დონეების ხშირ ცვალებადობას. მოერიდეთ ნამცხვრებს, ორცხობილებსა და სხვა ტკბილეულს, რომლებიც დიდი რაოდენობით შეიცავს ასეთ შაქარს.

5. დაკონსერვებული ხილი და ბოსტნეული
როგორც ასეთი ხილი და ბოსტნეული ორგანიზმისთვის საზიანო არაა, მათ სახიფათოდ ის კონტეინერი აქცევს, რომლებშიც ისინი ინახებიან. პლასტიკატისა და მეტალის კონტეინერები მზადდებიან ისეთი ნივთიერებებისგან, რომელთა ორგანიზმში მოხვედრაც იწვევს უნაყოფობას, სიმსივნესა და გულის დაავადებებს. სწორედ ესაა მიზეზი დაკონსერვებული პროდუქტის თავიდან აცილებისა, განსაკუთრებით მოერიდეთ დაკონსერვებულ პომიდორს, რომელიც ცნობილია თავისი მაღალი მჟავიანობით.

6. პესტიციდებით დაბინძურებული ხილი
პესტიციდები ფართოდ გამოიყენება მავნე მწერების და პარაზიტების მოსაშორებლად ხილიდან. უნდა ვიცოდეთ, რომ თუ ხილეულს ან ბოსტნეულს გარეცხვის გარეშე მივიღებთ, ჩვენ თავს სიმსივნის გაჩენის რისკებისკენ ვუბიძგებთ. პესტიციდები ძლიერ ტოქსიკური ნივთიერებებია, რაც კიბოს გაჩენის რისკების გაზრდასთან ერთად, ბავშვებში ამცირებს ინტელექტუალური განვითარების კოეფიციენტს.

7. დამუშავებული ხორცი
დღესდღეობით ძნელია იპოვო ნატურალური, ცოცხალი ხორცის პროდუქტები, რადგანაც უმეტესობა მათგანი დამუშვებულია და შეიცავს ქიმიურ დანამატებს. ამ ქიმიური დანამატების დანიშნულება მხოლოდ ისაა, რომ შეუნარჩუნოს კარგი შესახედაობა პროდუქტს ხანგრძლივი დროით. ქიმიურ დანამატებში შედის ნატრიუმის ნიტრატი, რაც ცნობილია, რომ მსხვილ ნაწლავის კიბოს გაჩენის რისკებს ზრდის. ამ ყველაფერთან ერთად მნიშვნელოვანია ვიკვებებოდეთ ბალახზე და ნატურალურ პროდუქტზე გაზრდილი ცხოველების ხორცით.

წყარო: active.ge
|
|
|
|
|
|
|
|
|